Marocko

Mitt namn är Sara, jag är hemma från Jakobstad och studerar folkrätt vid Åbo Akademi för fjärde året. Nedan är ett blogginlägg jag skrev förra året under mitt utbyte i Marocko.

De tre senaste månaderna har jag tillbringat i Atlasbergen i Marocko på Al Akhawayn University i Ifrane. Den här terminen är vi ca 50 utbytesstuderande, varav alla är från USA utom en kille från Hongkong, och så jag då, från ”Europe”.

Campus

Studierna och studielivet här skiljer sig betydligt från vad jag är van vid hemma. Föreläsningarna är obligatoriska och vi förväntas ha förberett oss väldigt noggrant. I vissa kurser har vi läxor att lämna in och föreläsningarna sker till viss del kvällstid, till exempel har jag förhör och föreläsning varje torsdag kl. 20-21.20. Det är också helt otänkbart att komma och gå som man vill. Den strängaste av mina föreläsare började första föreläsningen med att berätta att ”the concept of being late does not exist”. Är man inte på plats när dörren stängs kl. 11:00 får man helt enkelt en frånvaroanmärkning. Öppnar man dörren kl 11:01 är det bara att vända om igen. Kursen är dock den kanske mest intressanta jag gått hittills under min studietid!

Eftersom Marocko är ett muslimskt land är alkohol egentligen inte lagligt, och trots att det ändå finns barer och klubbar i Marocko är alkohol strängt förbjudet på campus. Universitetet ordnar ändå massor med evenemang som en talangshow, sportevenemang med internationella gäster, resor, debatter med Moroccan Politics Club varje fredag och föreläsningar om aktuella teman, som situationen i Algeriet just nu.

Den största skillnaden här är kanske att jag bor på campus och delar rum med en annan tjej. Jag äter också alla mina måltider här och det finns en campus store som säljer det mest nödvändiga, så det blir rätt sällan jag lämnar campus inne i veckorna. Jag betalar allt med mitt studiekort, och summan som har laddats på det ingick i priset för hela utbytet (som jag förövrigt täckte nästan helt och hållet med stipendier), så under vardagarna spenderar jag väldigt lite pengar här.

Att bo på campus har både sina för och nackdelar. Å ena sidan tar det mig ca 5 minuter att gå till föreläsningarna, jag får mat tre gånger om dagen, och rummet städas av städerskor en gång i månaden. Å andra sidan börjar jag bli lite trött på maten, på att höra andra människors alarm genom väggarna på morgnarna, och på att inte kunna kontrollera inomhustemperaturen själv. De sparar verkligen på energi, och första veckan var mitt rum hela fem grader varmt på nätterna. Det, och att det aldrig tycks finnas lämpliga bestick på restaurangerna är kanske det som förvånat mig mest. Tips: det är lättare att äta yoghurt med kniv än med gaffel. (Allra lättast är det ju med sked förstås, men av någon anledning är de hemskt svåra att få tag på på campus.)

Att resa i Marocko är billigt, både med buss, taxi och tåg. Ifrane ligger en timme från Fès (1 milj. invånare) och Meknès (600 000 invånare), och från dessa städer tar man sig rätt smidigt nästan vart som helst i landet. Hittills har jag besökt Fès, Meknès, Chefchaouen, Casablanca och huvudstaden Rabat två gånger. Andra gången hade vi möjligheten att se både Marockos kung Mohammed VI och påve Franciskus. Tyvärr har jag inga bilder på kungen, eftersom han förbjudit telefoner på evenemang han medverkar i så ingen ska kunna ta osmickrande bilder på honom. Suddiga bilder på påven har jag däremot.

En bild över staden Fes
Ett frukt och grönsaksstånd i Casablanca
Ett airbnb i Rabat

Från Marocko kan man också hitta billiga flyg till flera europeiska städer, som Paris, och direktflyg till andra afrikanska länder. Spring break tillbringade jag med en kompis i Senegal och Gambia.

Gambia
En rosaryggig pelikan (Pelecanus rufescens) i Senegal

Av mina resplaner återstår en förlängd weekend i öknen och att utforska de södra delarna av landet, men det kommer jag göra efter terminens slut.

Trots alla resor vill jag påpeka att jag också studerar här, och rätt så flitigt faktiskt. I vanliga fall studerar jag som sagt folkrätt, men den här terminen valde jag att fokusera på kurser jag inte kan gå hemma, som History of the Arab World och arabiska till exempel. Kurserna varierar i svårighetsgrad, och arabiskan är definitivt en av de mer utmanande. Men med en månad kvar ska väl det också gå vägen, inshallah. Övriga kurser jag går är International Security och Model United nations, som båda är superintressanta.

Hassan II moskén i Casablanca

Sammanfattningsvis är jag hittills väldigt nöjd med mitt utbyte. Jag har träffat så många människor som gjort intryck på mig, jag har haft massvis med givande diskussioner och lärt mig så mycket om Marocko, kulturen och islam.

Om ni har möjlighet rekommenderar jag verkligen att besöka Marocko. Naturen är varierande, maten jättegod och människorna bland de vänligaste jag träffat.

Edit: Inlägget skrevs i början av april och sedan dess har jag hunnit överleva finals week, vandra i Rifbergen, sett stjärnfall i Sahara och prutat till mig ett te-set i Marrakesh. Nu när jag har varit hemma har jag haft tid att reflektera, och jag är väldigt nöjd över mitt beslut att åka på utbyte och med mitt val av land. Som helhet var det absolut en av de bästa upplevelser jag haft!

Som bäst försöker jag återanpassa mig till studierna här, men om ni har frågor om utbyte i allmänhet, och Marocko i synnerhet, svarar jag gärna både på campus om ni råkar se mig och på facebook och instagram. Jag drömmer mig gärna tillbaka en stund!